HISTORIA

Helsinkiläinen Roihu ry on jo vuodesta 1957 saakka liikuttanut helsinkiläisiä lapsia, nuoria ja aikuisia mottonaan ”Liikunnan iloa hyvässä seurassa”.

Roihun arvoja ovat avoimuus, tasa-arvo ja yhdessä tekeminen. Kilpailu on toki tärkeää, mutta se tapahtuu kasvatuksen ja hyvän seurahengen ehdoilla. Roihun toimintaan voivat tulla mukaan kaikki pesäpallosta kiinnostuneet. Pesäpallon voi aloittaa minkä ikäisenä tahansa!

Parhaiten Roihu tunnetaan pesäpallosta. Seuran kultakausi on toistaiseksi ollut parhaimmillaan 1980-luvulla, jolloin Roihu saavutti peräti neljä hopeamitalia (1982, 1985, 1986, 1988). Lisäksi Roihun B-tytöt voittivat Suomen mestaruuden vuonna 1985. Roihu pelasi ylimmällä sarjatasolla 27 kautta ennen kuin putosi 1997. Tuon ajan pelimenestyksestä kertoo se, että Roihu on yhä naisten superpesiksen kaikkien aikojen tilastossa yhdeksäntenä.

Vuonna 2009 Roihun naisjoukkue palasi huipun tuntumaan pelaamalla Ykköspesistä ja sijoittumalla etelälohkon kuudenneksi. Kausilla 2010-2012 taistelimme kärkinelikossa ja nousu superpesikseen tuli hieman yllättäenkin mahdolliseksi, kun Pesäpalloliitto tarjosi Roihulle Naisten Superpesiksen sarjapaikkaa kaudelle 2013, Ylihärmän Pesis-Junkkareiden ja Seinäjoen Petojussien luovuttua paikastaan. Nousukaskaudellaan Roihu säilytti sarjapaikkansa ja saamme nauttia Roihuvuoressa Naisten Superpesistä myös kesällä 2014.

Superpesiksen rinnalla Pesäpalloliiton sarjoissa Roihua edustaa B-Tyttöjen Superpesisjoukkue, sekä Naisten Suomensarjan joukkue. Kaudella 2011 Tyttöjen Superpesisjoukkue sijoittui kuudenneksi, 2012 neljänneksi ja 2013 viidenneksi. Naisten Suomensarjan joukkue sijoittui kaudella 2013 lohkossaan viidenneksi.

Roihussa keskitytään vahvasti lasten ja nuorten innostamiseen pesäpallon pariin. Sitkeän työn tuloksena vuonna 2010 saatiin sekä tyttö- että poikajoukkueet kaikkiin ikäluokkiin, junioriharrastajia on nyt lähes 200. Naisilla on pesäpallon eri sarjatasoilla neljä ja miehillä yksi joukkue.

Roihussa harrastetaan myös kuntoilumielessä aerobicia, koripalloa ja lentopalloa. Lisäksi Roihu järjestää yrityksille liikunta- ja virkistyspäiviä. Roihu on osallistunut aktiivisesti kaupungin ja paikallisten yhdistysten järjestämiin tapahtumiin ja tempauksiin järjestämällä Roihuvuoren kentällä mahdollisuuksia kokeilla pesäpalloa, esimerkkeinä vuodelta 2009 Liikuntaviraston 90-vuotisjuhla ja vuosittain Roihuvuoren kyläjuhlien yhteydessä.

Roihu tarjoaa myös mahdollisuuden osallistua Roihun omaan liikuntaleikkikouluun, jossa lapset pääsevät tutustumaan urheiluun (ja etenkin pesikseen) leikkien ja pelien voimin. Joka talvikausi järjestetään tämän lisäksi alle kouluikäisten lasten liikuntatunnit kahdelle eri ikäryhmälle (4-5v ja 6-7v). Näissä liikuntaryhmissä lapsilla on mahdollisuus harrastaa omalle ikäryhmälle soveltuvaa monipuolista liikuntaa esim. leikkejä, pelejä ja temppuratoja.

Roihulla on useita lasten ja nuorten liikuntaan liittyviä hankkeita Nuori Suomi ry:n kanssa. Pesiskoulu ala-asteikäisille järjestetään vuosittain kesäkuun alussa useammalla kentällä (Roihuvuori, Vuosaari, Hakaniemi). Keväisin kouluilla käydään vetämässä liikuntatunteja, pesäpallon merkeissä tietenkin. Nuori Suomi ja Pesäpalloliitto auditoivat Roihun toiminnan toukokuun 2011 alussa ja voimme ylpeinä kertoa kuuluvamme Sinettiseurojen arvostettuun joukkoon. Roihu uusi Sinettiseura-arvonsa marraskuussa 2013 erinomaisin arvosanoin.

Viime vuosien aikana Roihu on panostanut erityisesti toiminnan ja seuratyön kehittämiseen. Syksyllä 2009 Roihu pääsi mukaan Pesäpalloliiton Kärkietenijät-hankkeeseen, joka antoi meille mahdollisuuden kehittää seuraa, lisätä seuratoiminnan monipuolisuutta ja laatua sekä antaa seuratoimijoille työkaluja arkipäivän toimintaan. Roihusta koulutuksessa oli mukana sekä johtokunnan jäseniä että aktiiviharrastajia ja hankkeen konkreettisena tuloksena Roihun toimijat kokosivat yhdessä Roihun oman toimintakäsikirjan, jota päivitetään vuosittain.

Roihu kouluttaa jäsenistöään pesäpallotuomareiksi, valmentajiksi, kirjureiksi ja myös järjestysmiehiksi. Roihussa onkin mukana paljon sitoutuneita ja innostuneita ihmisiä, sillä valtaosa toiminnasta perustuu vapaaehtoisuuteen. Myös nuorten pelaajien vanhemmat osallistuvat toimintaan avustamalla peleissä ja buffetissa.

Pääkaupunkiseutu asettaa perisuomalaiselle pesäpalloharrastukselle omat vaatimuksensa. Täällä on paljon lajeja kilpailemassa sekä harrastajista että harrastuspaikoista. Roihu on upeasti ottanut haasteen vastaan koko ajan uudistumalla ja kehittämällä toimintaansa nykypäivän odotusten tasolle. Paraikaa käymme neuvotteluja Helsingin kaupungin ja liikuntaviraston kanssa saadaksemme miesten kentän Itä-Helsinkiin.

Roihussa asiat tehdään yhdessä yhteiseksi hyväksi. Tässä on seura, johon kannattaa liittyä!