Skip to main content

Uuden pelaajan opas

Uuden pelaajan opas - tervetuloa Roihuun!
Tämä opas on tarkoitettu pesäpalloharrastuksesta kiinnostuneille pelaajille sekä heidän vanhemmilleen.
 
Juniorijoukkueiden toiminta Roihussa - mitä ja kenelle? 
Roihussa voi pelata pesäpalloa kaikissa ikäluokissa G-junioreista B-junioreihin. Nuorimpien pelaajien ryhmässä tytöt ja pojat usein voivat pelata ja harjoitella yhdessä. 
Ikäluokat pesäpallossa (ikä vuoden loppuun mennessä): 
 • G: alle 8-vuotiaat
 • F: 9–10-vuotiaat
 • E: 11–12-vuotiaat
 • D: 13–14-vuotiaat 
 • C: 15–16-vuotiaat 
 • B: 17–19-vuotiaat
Kunkin joukkueen päivittäistä toimintaa ohjaa ryhmä, johon kuuluvat valmentaja(t), joukkueenjohtaja(t). Juniorijoukkueissa vanhemmat valitsevat keskuudestaan joukkueenjohtajan. Koska Roihussa toimitaan vapaaehtoistyön periaatteella, pelaajien vanhemmilla on keskeinen rooli toiminnan pyörittämisessä ja joukkueen tukemisessa.
 
Kuinka aloitan pesäpalloharrastuksen Roihussa?
Uudet pelaajat voivat tulla mukaan seuran toimintaan ottamalla yhteyttä Roihun www-sivuilla mainittuun joukkueen valmentajaan tai joukkueenjohtajaan tai junioripäällikköön. Uusi kokeilija/pelaaja sopii valmentajan/joukkueenjohtajan kanssa, milloin uusi pelaaja tulee harjoituksiin tutustumaan lajiin ja joukkueeseen.
Uusi pelaaja voi käydä maksutta harjoituksissa kokeilemassa ja tutustumassa lajiin neljä kertaa. Kokeilusta tulee sopia etukäteen, jotta valmentaja voi varata tarvittavat välineet. Kokeilija vastaa omasta vakuutuksestaan.
Kokeilun jälkeen uusi pelaaja ja joukkueenjohtaja/valmentaja sopivat mahdollisesta aloittamisesta. Tärkeintä tällöin on sopia ennen kaikkea varusteista ja pelaajan liittämisestä seuran jäseneksi, sekä osaksi seuran viestintää. Tällöin pelaajalle luodaan tili  Myclub-palveluun vanhemman sähköpostiosoitteella ja pelaajan nimellä. 
Hyviä mahdollisuuksia tulla mukaan toimintaan ovat myös harrastusryhmämme: pesiskoulu ja perhepesis sekä syksyllä ja talvikaudella pidettävä pesisliikkari.
 
Mitä varusteita tarvitsen pesäpalloharrastukseen? Välineet ja seura-asut
Pesäpalloon tarvitset varusteiksi kypärän, mailan ja räpylän. Kokeilukerroilla voit lainata varusteita seuralta. Oma sininen kypärä kannattaa hankkia heti, kun päätät jatkaa joukkueessa. 
Kypärän ohella räpylä ja maila on syytä hankkia, mutta on tärkeää keskustella oikeiden välineiden hankinnasta valmentajien kanssa. Riskinä on, että hankitaan liian pienet tai suuret välineet. 
Välineitä voi hankkia Roihun seurahinnoilla Intersport Jumbosta  sanomalla, että on Roihusta. 
Seuravaatteita voi ostaa  tai tilata Intersport Eastonin verkkokaupasta osoitteesta: https://seurakauppa.intersport.fi/seurat/roihu
 
Samoin myös verkkokirpputoreilta varsinkin kun usein iso, löysä, vanha räpylä on parempi kuin uusi, kova ja pieni. Roihulla on oma Whatsapp-ryhmä varusteiden kierrättämiseen. 
Roihulla on myös oma Roihu-räpylä, joka sopii varsinkin D-junioreille ja sitä vanhemmille. Kypärän, mailan ja räpylän ohella sisäharjoituksissa sopiva vaatetus on normaalit sisäliikuntavarusteet (mukaanlukien sisäpelikengät). Ulkoharjoituksissa sopivat säänmukaiset ulkoliikuntavarusteet  ja lenkkarit. 
Ulkoharjoituksia ja pelejä varten voi lisäksi hankkia piikkarit. Lisätietoa sopivasta ajasta hankkia piikkarit ja sopivista piikkareista saat valmentajalta.
Välineiden hinnat:
- kypärän hinta on noin 60€
- mailat ovat nuoremmille junioreille 30-100€ (käytetyt/uudet)
- räpylät alkaen 20-100€ (käytetyt/uudet).
- Vanhempien junioreiden ja aikuisten (uudet) mailat ja räpylät ovat hintaluokassa 200€. 
 
Minkälaista peliasua pesäpallossa käytetään ja mistä saan sellaisen?
Peleissä käytetään peliasua: pelipaitaa (ts. peliliiviä), aluspaitaa ja pelihousuja. Lisäksi hankitaan pelaajille nimilappu. Sarjapelejä pelaavat maksavat itse peliasunsa, ja ne tilataan joukkueittain talven aikana. 
Peliasun hinta kokonaisuudessaan on noin 100€ (liivi, housut ja aluspaita kukin noin 35€, ja nimilappu noin 10€) 
Nuorille junioreille (G-ikäiset) löytyy lainapeliliivit, joilla voi aloittaa pesäpallouransa. 
 
Miten pesäpallon harjoittelu- ja pelikaudet sijoittuvat vuoteen?
Sisäharjoittelukausi on lokakuu-huhtikuu ja ulkoharjoittelukausi on huhti/toukokuu-syyskuu. Sarjapelit pelataan touko-syyskuussa. 
Kesän kohokohta, valtakunnalliset pesäpalloleirit pidetään heinäkuussa ikäluokittain (F-ikäisten naperoleiri, E-ikäisten tenavaleiri, D-ikäisten suurleiri ja C-ikäisten nuorisoleiri). Leirit ovat joukkueelle kesän kohokohta! Joukkueet viettävät koko viikon yhdessä noin 10 peliä pelaten, tapahtumissa joissa on satoja samanikäisiä pesäpallojunioreita. Leirit ovat loistava tapahtuma niin pesäpallon oppimiseen kuin laajemmin nuorena kasvuun ja kehitykseen. Alueleiri järjestetään yhtenä viikonloppuna kesäkuussa (G-D ikäluokille). 
Pelikauden päätyttyä on yleensä muutaman viikon tauko ennen sisäharjoitusten alkamista. Tällöin siirrytään myös seuraavaan ikäluokkaan, mikäli se on sinä vuonna aiheellista.
 
Missä pesäpalloharjoitukset ja -pelit järjestetään?
Sisäharjoittelukaudella harjoitukset pidetään koulujen saleissa Itä-Helsingin alueella. Lisäksi joukkueet harjoittelevat  Myllypuron Pallomyllyssä. Joillakin joukkueilla harjoituksia voi olla myös Itä-Helsingin ulkopuolella.  Ulkoharjoittelukaudella harjoitukset ja pelit pidetään pääsääntöisesti Roihuvuoren pesäpallostadionilla tai Myllypuron pesäpallokentällä.
Pelit pelataan pääosin kotipeleinä Helsingissä, tai vieraspeleinä Etelä-Suomessa. Nuorimmilla junioreilla pelit ovat useimmiten akselilla Espoo/Hyvinkää/Kerava/Järvenpää/Lahti/Hamina ja pelit pelataan usein turnauksina. Isommilla junioreilla pelimatkat voivat kattaa myös Varsinais-Suomen, Satakunnan, Pirkanmaan ja Kymenlaakson alueita. 
 
Mitä pelisääntöjä junioritoimintaan liittyy?
Roihun toiminnassa arvostetaan ja noudatetaan hyviä tapoja, ja niitä siirretään toimintaan osallistuvien aikuisten kautta myös toimintaan osallistuville lapsille. Yhdessäolo ja toisten kunnioittaminen ovat lapsille ja nuorille opetettavia perusasioita.
Joukkueet käyvät pelisääntökeskustelun keväisin uuteen pelikauteen valmistautuessaan. Keskustelun pohjalta laaditaan dokumentti ”joukkueen pelisäännöt”. Sopimalla joukkueen pelisäännöt yhdessä joukkueen toiminta sujuu paremmin ja väärinkäsityksiä syntyy vähemmän.
Roihun junioritoiminnan pelisäännöt löytyvät osoitteesta: https://roihu.fi/files/11/Materiaalipankki/2/Junioritoiminnan-pelisaeaennoet.pdf
 
Mitä pesäpallon harrastaminen maksaa?
Kun pelaaja on liittynyt joukkueeseen ja hänen tietonsa on lisätty Myclubiin harrastus ja myös siihen liittyvät kausimaksut alkavat. 
Kausimaksu määräytyy pelaajan joukkueen mukaan. Kausimaksu sisältää joukkueen kustannukset, valmennuksen, ohjatut harjoitukset, talven salivuokrat, kesän kenttien vuokrat, kotipelien kulut (pallot, tuomarit, palkinnot), kesän pelien sarjamaksut ja perus lääkevaraston. Lisäksi se sisältää seuran peruskulut tuomaritoiminnasta, kentistä, junioripäälliköstä, valmennuksesta ja osallistumisesta pesäpalloliiton toimintaan.
Roihun kausimaksut ajalta 1.10.2023-30.9.2024 ovat:
 • G-ikäluokka: 350 €
 • F-ikäluokka: 570 €
 • E-ikäluokka: 650 €
 • D-ikäluokka: 750 €
 • C-tytöt: 800 €
Kausimaksut ovat siis kauden alusta (lokakuu) kauden loppuun (syyskuu) Kausimaksusta laskutetaan ensimmäinen osuus (seuramaksu) vuodenvaihteessa, ja loppuosat erissä kevään aikana ennen pelikauden alkua. 
Silloin kun pelaaja aloittaa kesken kauden seuran jäsenmaksun osuus (30 €) maksetaan kokonaisuudessaan mutta muilta osin kausimaksua suhteutetaan aloituksen ajankohtaan.
Kausimaksujen ohella, joukkueen toiminta voi aiheuttaa lisäkustannuksia.
 
Pelaajalisenssi ja vakuutus
Pelaaja hankkii ennen ensimmäistä sarjapeliä itselleen lisenssin eli peliluvan. Ostaminen tapahtuu Suomisport-palvelun kautta. Pelaaja päättää itse, ottaako hän lisenssiin mukaan Sporttiturva-vakuutuksen vai ei. Vakuutus kattaa harjoituksissa, peleissä, turnauksissa ja leireillä sekä niihin välittömästi liittyvillä meno- ja paluumatkoilla tapahtuvat vahingot.
 
Missä joukkueen viestintä tapahtuu?
Roihu käyttää tapahtumien hallintaan sekä viestintään Myclub-ohjelmaa, jota voi käyttää sekä Appin että selaimen kautta. 
Seura luo vanhemmalle Myclub-tunnukset ilmoitettuun sähköpostiosoitteeseen ja vanhempi täyttää pelaajan tiedot ja lisää tarvittavat lisäkäyttäjät Myclubiin. Siten (kaikki) vanhemmat ja ja pelaaja voivat käyttää Myclubia viestintään. 
Myclubissa näkyvät kaikki joukkueen harjoitukset, pelit ja muut tapahtumat. Sen kautta lähetetään seuran tiedotteet ja myös muut joukkueen viestit, esim. kyytitarpeet peleihin. Samoin Myclubissa ilmoittaudutaan peleihin, harjoituksiin, turnauksiin ja muihin tapahtumii. On tärkeää ilmoittautaa sekä osallistumisesta että mahdollisesta esteestä, niin valmentajat voivat suunnitella harjoitukset ja pelit kunnolla. 
Joukkue päättää kuinka kauan ennen tapahtumaa siihen on ilmoittauduttava (harjoitukset tyypillisesti 1-3 päivää ennen, ja pelit ja leirit aiemmin).
Joukkueiden yleinen yhteydenpito ja kommunikaatio tapahtuu yleensä joukkuekohtaisella Whatsapp-ryhmällä. Samoin viime hetken muutokset on hyvä ilmoittaa suoraan Whatsapilla tai puhelimitse, niin tapahtumien hoito ja harjoitusten/pelien ohjaus toimivat sujuvasti.  
Jos haluat kysyä jotakin oman lapsesi harjoitteluun tai pelaamiseen liittyen, ota yhteyttä suoraan valmentajaan sähköpostitse tai puhelimitse tai tule juttelemaan treenien ennen tai jälkeen kasvotusten. 
 
Mitä muita tehtäviä junioripelaajilla ja vanhemmilla on?
Pallotytöt ja pallopojat
G-, F, E-, D- ja C-juniorit toimivat pallotyttöinä/pallopoikina Roihuttarien Superpesiksen, Roihun B-tyttöjen Superpesiksen ja Roihun Suomensarjan kotiotteluissa. Jokaisen juniorin on osallistuttava pallohenkilötehtävien hoitamiseen kauden aikana. Pallohenkilö käyttää asuna omaa pelipukuaan ja kiitokseksi tehtävästä pallohenkilöt saavat kioskista pelin tauolla ilmaiseksi yhden omavalintaisen tuotteen (juoma, leivonnainen, jäätelö).
Tuomaritehtävät
Kaikkiin junioreiden kotiotteluihin tarvitaan viisi tuomaria ja tämän vuoksi tuomaritoiminta on iso ja tärkeä osa junioritoimintaa. Seura järjestää tuomarikoulutusta keväällä ennen pelikauden alkua ja kaikkien junioreiden E-junioreista lähtien toivotaan suorittavan tuomarikortin ja toimivan tuomarina. Tuomarikortin suorittaminen auttaa myös omassa pelaamisessa. 
Nuorimmat tuomarit tuomitsevat nuorimpien junioreiden pelejä  ja kokemuksen karttuessa siirrytään vaativampiin peleihin. Samoin tehtävissä siirrytään takaraja- ja pesätuomareista kohti syötönvalvojan ja päätuomarin tehtäviä.  
Myös vanhemmat voivat (ja onkin toivottavaa) suorittaa tuomarikortin ja toimia tuomareina (sekä toimia takaraja/pesätuomareina tarvittaessa). 
Tuomarikortin suorittaneille tuomareille maksetaan tuomaripalkkio pesäpalloliiton taksojen mukaisesti. Tuomarointi onkin mainio kesätyö junioreille. 
 
Mitä muita tehtäviä pelaajan vanhemmilla on?
Kannustuksen, tuen ja kuskaamisen ohella vanhemmilla on muutamia keskeisiä tehtäviä.
Vanhemmat järjestävät kotiotteluiden tapahtumat sisältäen buffetin, kentän vanhimman ja kirjuroinnin (sekä tarvittaessa takaraja/pesätuomarit). Siten kotipelien aikana pelin seuraamisen ohella vanhemmat auttavat tapahtumassa ja samalla keräävät varoja joukkueelle (ja pitävät kulut - ja pelaajamaksut - kohtuullisina). 
Vanhemmille kuuluu myös vieraspelien kuljetusten järjestäminen kimppakyytiperiaatteella. Samoin leireille kuskaaminen  ja niiden aikana kuljetuksissa avustaminen kuuluvat vanhempien tehtäviin.
Lisäksi vanhemmat valitsevat keskuudestaan joukkueenjohtajan, joka hallitsee joukkueen käytännön tehtävät ja toimii vanhempien yhdyssiteenä. Joukkueenjohtajan johdolla vanhemmat voivat myös hankkia lisärahoitusta, tehdä talkoita tai tukea joukkuetta muilla tavoin, jotka vanhemmat yhdessä kokevat tarpeellisiksi. 
Tärkeintä on kuitenkin tukea nuorta liikunnallisessa harrastuksessa!
 
Kilpaileminen
Monelle ikäluokalle on tarjolla sekä kilpa- että pelisarjoja alueellisissa sarjoissa. Juniorijoukkueet osallistuvat Pesäpalloliiton eteläisen alueen järjestämiin aluesarjoihin sekä Pesäpalloliiton alaisiin sarjoihin. Sarjoissa noudatetaan Pesäpalloliiton pesäpallo- ja kilpailusääntöjä sekä kilpailumääräyksiä. Lisäksi junioripelaajat osallistuvat ikäluokkansa mukaisille alue- ja valtakunnallisille leireille.
Pelisarjoissa joukkueet hakevat onnistumisen kokemuksia kokoonpanoilla, joissa pelaajilla on tasapuoliset peli- ja harjoitusmahdollisuudet. Tasapuolisuus ei tarkoita että kaikki pelaavat yhtä paljon, vaan peluuttamisessa huomioidaan kunkin pelaajan yksilölliset halut ja tarpeet sekä harjoitusaktiivisuus. Pelisarjajoukkueet muodostetaan pelaajista jotka eivät tule valituksi kilpajoukkueisiin tai jotka eivät halua pelata kilpajoukkueissa.

Roihun yhteystietoja löydät täältä: https://roihu.fi/seura/yhteystiedot